Δανειστές στην Αθήνα με το «δάχτυλο στη σκανδάλη»: Τα 5 πιο «καυτά» φορολογικά μέτωπα της 4ης Αξιολόγησης

Από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα ενώ από αύριο ή το αργότερο την Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσουν οι επαφές σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής των θεσμών.

Στα καυτά προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώσει η Αθήνα προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η τέταρτη αξιολόγηση περιλαμβάνεται:

– η ολοκλήρωση της διαδικασίας επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες. Το σχετικό προαπαιτούμενο έχει καθυστερήσει σημαντικά και στην παρούσα φάση γίνεται επεξεργασία των τιμών ζώνης που έχουν προτείνει οι πιστοποιημένοι εκτιμητές που προσέλαβε το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Capital.gr, πρόβλημα υπάρχει με περίπου 3.000 ζώνες όπου δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να προσδιοριστούν οι νέες αξίες με ορατό το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο να ολοκληρωθεί τελικά τον Ιούνιο.

Από αυτό εξαρτώνται άμεσα και οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στον ΕΝΦΙΑ προκειμένου να συνεχίσει να αποφέρει ετήσια φορολογικά έσοδα της τάξης των 3,2 δισ ευρώ.

– η αναθεώρηση της νομοθεσίας για το χαρτόσημο «προκειμένου να γίνει πιο φιλικό για το επιχειρηματικό περιβάλλον”. Στο τραπέζι βρίσκεται η καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή χαρτοσήμου καθώς και η κατάργησή του σε «περιοχές” που δεν αποφέρει φορολογικά έσοδα.

– η εκπόνηση μελέτης για αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης. Η σχετική μελέτη έχει ολοκληρωθεί και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά δεν θα γίνουν αλλαγές στα τεκμήρια διότι θα προκαλέσουν μείωση των φορολογικών εσόδων

– η επιτάχυνση της επιστροφής φόρων στους φορολογούμενους καθώς και η αποπληρωμή άλλων οφειλών προς ιδιώτες προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά

– ο καθορισμός χρονοδιαγράμματος και οδικού χάρτη για την ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των φορολογούμενων.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να πέσει και η πορεία των δημοσιονομικών πραγμάτων καθώς από αυτήν εξαρτώνται σημαντικές αποφάσεις, όπως ο χρόνος μείωσης του αφορολόγητου ορίου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εκδηλώσει την προτίμησή του στο να επισπευσθεί για ένα έτος η μείωση (το 2019 αντί για το 2018) με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα εκπληρώνονται χωρίς να απαιτείται αυτή η παρέμβαση να γίνει νωρίτερα από το χρόνο που έχει ψηφιστεί.

Ανησυχίες για τον χρόνο

Σύμφωνα με πληροφορίες εκφράζονται πλέον, μεταξύ των Θεσμών, σοβαρές ανησυχίες για το κατά πόσο θα μπορέσει η κυβέρνηση να κάνει εγκαίρως όλα όσα έχει δεσμευθεί, ούτως ώστε να μην χαθεί το ορόσημο της συνολικής πολιτικής συμφωνίας την 21η Ιουνίου (σύνοδος του Eurogroup).

Έως τότε θα πρέπει όχι μόνο να καταστεί εφικτή η πρώτη τεχνική συμφωνία (SLA), δηλαδή η συμφωνία για το τελικό περιεχόμενο αυτών των 88 προαπαιτούμενων, αλλά και να υλοποιήσει η κυβέρνηση όλο το εφαρμοστικό έργο.

Ο λόγος για το έργο που περιλαμβάνει εφαρμοστικό νόμο/νόμους αλλά και την ολοκλήρωση μιας σειράς εφαρμοστικών διαδικασιών μερικές εκ των οποίων είναι εξαιρετικά περίπλοκες αλλά και εντελώς αναγκαίες από την πλευρά των δανειστών.

Περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας στελέχωσης του δημοσίου, την ολοκλήρωση των νέων αντικειμενικών αξιών και τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, την αναμόρφωση των επιδομάτων, σειρά από δύσκολες παρεμβάσεις στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αγορά ενέργειας, την απλοποίηση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης, αλλά και παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα, στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στο νόμο Κατσέλη/Σταθάκη.

Πέραν των παραπάνω, θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, δηλαδή ο νέος πολυετής προϋπολογισμός, στον οποίο θα πρέπει να αποτυπωθεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με το αν εφαρμοστούν εμπροσθοβαρώς οι περικοπές το αφορολόγητο (μαζί με αυτές στις συντάξεις).

Και τούτο με το ΔΝΤ να έχει ήδη πει ότι δεν πρόκειται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση και να διατυπώσει στη θέση του πριν από την 4η Ιουνίου, όταν θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2018.