Η ιστορία του τραγουδιού Amanda (Boston)

Το τραγούδι που έκανε εκατοντάδες γονείς στις Η.Π.Α. να βαπτίσουν τις κόρες τους Αμάντα.

Το Amanda κυκλοφόρησε στις 26 Σεπτεμβρίου 1986 και περιλαμβάνεται στο δίσκο των Boston Third Stage. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και δημοφιλέστερη επιτυχία των Boston, δέκα ολόκληρα χρόνια μετά το ντεμπούτο του συγκροτήματος.

Το Amanda περιλαμβάνει ένα μείγμα ακουστικών και ηλεκτρικών κιθάρων σχηματίζοντας μία ερωτική μπαλάντα, καθόλου τυπική για τους Boston που κινούνταν στο χώρο της Hard Rock.

Η μπαλάντα έγινε αμέσως αγαπητή από τον κόσμο, χάρη στη θαυμάσια μελωδία της και την ευαίσθητη ερμηνεία των Boston. Μιλάει για την παραδοχή μίας μεγάλης αγάπης. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Είναι πολύ απλό το νόημά του και παρά το γεγονός ότι το θέμα του είναι πολύ συνηθισμένο, το σπουδαίο αυτό τραγούδι είναι όμορφο μέσα στην απλότητά του.

Παρατηρώντας το concept του δίσκου Third Stage διαπιστώνουμε ότι το κεντρικό του θέμα είναι ένα διαστημικό ταξίδι. Εκτός από το διαστημόπλοιο που βλέπουμε στο εξώφυλλο, οι τίτλοι των υπόλοιπων τραγουδιών του δίσκου είναι ενδεικτικοί: We’re Ready, The Launch, Cool The Engines, My Destination κ.λπ.

Τοποθετώντας το Amanda σ’ αυτό το γενικότερο πλαίσιο, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι πιθανότατα ο ήρωας του τραγουδιού να είναι αστροναύτης, ο οποίος έχοντας μπροστά του ένα ταξίδι και κατανοώντας ότι δεν έχει πλέον άλλο χρόνο, εκδηλώνει τα συναισθήματά του στη γυναίκα που αγαπάει.

Το Amanda κυκλοφόρησε σε single στις 26 Σεπτεμβρίου 1986 και ήταν το πρώτο single που κυκλοφόρησαν οι Boston μετά από μία προσωρινή διακοπή 7 ετών. Ήδη από το 1984 είχε διαρρεύσει στους ραδιοφωνικούς σταθμούς μία λαθρεμπορική έκδοση του Amanda, γεγονός που τροφοδότησε τις φήμες ότι οι Boston δούλευαν πάνω σε καινούργιο υλικό για νέο δίσκο.

Πράγματι, η φήμη ήταν αληθινή. Το συγκρότημα τα έδωσε όλα κατά τη διαδικασία της ηχογράφησης του Third Stage. Πέρασε 12.000 ώρες στο στούντιο (!), με την προσμονή της δισκογραφικής εταιρίας ότι θα είχε σίγουρη επιτυχία.

Το Amanda ήταν το πρώτο τραγούδι που γράφτηκε για το δίσκο. Μάλιστα είχαν αρχίσει να το ηχογραφούν από το 1981, δηλαδή πέντε ολόκληρα χρόνια πριν την κυκλοφορία του δίσκου.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης
Πηγή: www.musicheaven.gr