Ο Ντ. Τραμπ επιθυμεί να δώσει κατάθεση στον ειδικό ανακριτή

Ο Τραμπ πιστεύει πως είναι αθώος, αλλά και δίνει έμφαση στην εμπειρία που έχει αποκτήσει από τις ένορκες καταθέσεις του για τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του, σύμφωνα με μία πηγή που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης του. «Πιστεύει πως μπορεί να το χειριστεί αυτό. Ωστόσο, δεν έχει κατανοήσει την σπουδαιότητα της κατάστασης, δηλώνει η ίδια πηγή. «Αν βρεθείς εκεί δεν μπορείς να επιστρέψεις πίσω. Δεν είναι τόσο εύκολο,» προσθέτει.

«Ο Τραμπ βασικά λέει πως είναι ανοιχτός σαν βιβλίο. Δεν έχω κάνει τίποτα λάθος και είμαι διατεθειμένος να το δηλώσω ενόρκως,» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην Διευθυντής Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Άντονι Σκαραμούτσι, στον Τζέικ Τάπερ. Έτσι, νομίζω ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ επιθυμεί να καταθέσει προσωπικά ενώπιον του Μάλερ, δεν μπορεί ν’ αγνοήσει τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του (δικηγόρους, φίλους και μέλη του Κογκρέσου) που τον προτρέπουν να μην προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.

Το CNN μετέδωσε πρώτο την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι δικηγόροι του προέδρου έχουν αντίθετη άποψη, σχετικά με μία κατάθεσή του στον ειδικό ανακριτή, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχετικό πλαίσιο διαβουλεύσεων.

Ο ειδικός ανακριτής από την πλευρά του, δεν έχει επίσημα ζητήσει την κατάθεση του προέδρου, ενώ κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί για τις επόμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με πηγή που έχει λάβει γνώση του θέματος, ενώ οι διαβουλεύσεις που διεξάγονται έχουν ανεπίσημο χαρακτήρα. Παράλληλα, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας εντός συγκεκριμένου πλαισίου. Σε μία τέτοια περίπτωση, η κατάθεση του Τραμπ μπορεί να είναι γραπτή ή να περιοριστεί σ’ ένα ορισμένο εύρος ερωτήσεων που θα έχουν προσυμφωνηθεί.

Από την άλλη μεριά, αρκετοί άνθρωποι από το περιβάλλον του Τραμπ θεωρούν το ενδεχόμενο μιας κατάθεσης του προέδρου Τραμπ στον ειδικό ανακριτή, ως ένα επικίνδυνο εγχείρημα.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση συνωμοσία με την Ρωσία.

Οι ανησυχίες του περιβάλλοντος του Τραμπ σχετικά με μία κατάθεσή του στον Μάλερ, εντοπίζονται στο ενδεχόμενο ο ειδικός ανακριτής στην διάρκεια της κατάθεσης να καταφέρει και ν’ αποσπάσει κάποιο στοιχείο από τον πρόεδρο, επί τη βάσει του οποίου θα μπορέσει να στηρίξει μία προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης.